piątek, 11 marca 2016

Cytrynowa babka ze Sprite'm

0


Uwielbiam ciasta z dodatkiem Sprite'a. Nadaje im słodkości i delikatności, ze względu na dużą ilość bąbelków. Od dawna miałam w planach przygotowanie tego ciasta, ale zawsze odkładałam to na później. No i wreszcie nadszedł ten dzień. Ciasto jest  bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Polane cytrynowym lukrem. Po prostu pycha. Zbliżające się święta to dobra okazja na pieczenie i wypróbowywane przepisów. Ten jest bardzo prosty, mało skomplikowany i bezproblemowy. Polecam bardzo serdecznie. 

Cytrynowa babka ze Sprite'm

Składniki:
160 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml Sprite'a

Metalową formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę przez 10 minut. Dodać sok z cytryny i jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na koniec do masy maślanej dodać w kilku porcjach mąkę pszenną na przemian ze Sprite'm. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do metalowej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 60 minut.  Gotową babkę wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz