poniedziałek, 21 marca 2016

Sernik krakowski

1


Tradycyjny sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Najczęściej pieczony w okresie świątecznym, ale również i na co dzień. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wszystko umieścić w blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Bez wcześniejszego podpiekania pojedynczych warstw. Sernik jest bardzo dobry i na dodatek długo zachowuje swoją świeżość. Idealny na zbliżające się święta. Sernik piekłam  w małej tortownicy z połowy składników. Poniżej podaję składniki na dużą prostokątną blaszkę. Polecam bardzo serdecznie. 

Sernik krakowski

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
170 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blachy o wymiarach 20 x 30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ponakłuwać widelcem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i pociąć na kilka wąskich pasków. Odstawić i przygotować masę serową.

Masa serowa:
8 żółtek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
250 miękkiego masła
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 białek
1/2 szklanki bakalii

Miękkie masło utrzeć z serem do powstania jednolitej masy. W osobnej misie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia. Przełożyć do blachy i dokładnie rozsmarować na cieście. Na masie serowej ułożyć paski z wyciętego ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez około 60 minut. Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub pokryć lukrem. 



1 komentarz: