piątek, 18 marca 2016

Babka z ajerkoniakiem i czekoladą

0


Złocista babka z dodatkiem ajerkoniaku i czekolady. Ciężka, ale zarazem puszysta i wilgotna. Prosta i szybka w przygotowaniu. Można ją udekorować czekoladową polewą, lukrem lub cukrem pudrem. W zależności od upodobań smakowych. Moje ciasto urosło w formie jak szalone, więc podałam je odwrócone. Teraz przypomina szczyt górski, zasypany śniegiem. Na szczęście wygląd ciasta nie ma wpływu na jego smak. Polecam bardzo serdecznie. 

Babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Składniki:
150 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
4 jajka
125 ml ajerkoniaku
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g czekoladowych drobinek

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Dodać ajerkoniak i krótko zmiksować. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać łyżką, do połączenia składników. Na koniec do ciasta wsypać czekoladowe drobinki i delikatnie wymieszać. Metalową formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 170ºC bez termoobiegu. Gotową babkę wystudzić na kratce i dowolnie udekorować. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz