Najszybsze i najłatwiejsze pączki. Przygotowane z waniliowego serka homogenizowanego i obtoczone w cynamonowym cukrze. W sam raz na jeden gryz. Wszystkie składniki na cisto wystarczy wymieszać w misce a następnie łyżką nabierać i porcjami wrzucać na rozgrzany olej. Szybko i bez brudzenia kuchni. Do przygotowania w przysłowiowe 5 minut podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu. Polecam.
Waniliowe pączki serowe
Ciasto:
300 g waniliowego serka homogenizowanego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
Dodatkowo:
olej do smażenia
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
W misie umieścić serek homogenizowany razem z jajkami i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub widelcem. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Okrągłą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na rozgrzany olej ( łyżkę maczać co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało ). Smażyć przez chwilę na jasnobrązowy kolor. Gotowe pączki wyciągnąć na papierowy ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze (cukier wymieszany z cynamonem).
O! Chyba takie zrobię;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, fajny prosty przepis.Na tłusty czwartek i na co dzień idealne.
OdpowiedzUsuńRobiłam je ostatnio. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuń