środa, 11 lutego 2015

Angielskie pączki yum yums

0

 

Są połączeniem zwykłych pączków drożdżowych i croissantów. Może nawet połączeniem pączka z faworkiem? Są bardzo delikatne. Z zewnątrz chrupiące a wewnątrz puszyste. Zawinięte w warkocz, pięknie prezentują się na talerzu. Przepis pochodzi z książki Jamesa Mortona, uczestnika Brytyjskiego Turnieju Wypieków. Polecam obejrzeć krótki film, który na pewno pomoże w przygotowaniu yum yumsów. Idealne na tłusty czwartek.  

Angielskie pączki yum yums

Składniki:
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
 14 g suchych drożdży 
30 g cukru
100 g zimnego masła
250 ml wody
1 jajko

Dodatkowo:
olej do smażenia
lukier

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, suche drożdże, cukier i zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Całość delikatnie wymieszać a następnie dodać wodę i roztrzepane jajko. Ręką delikatnie wymieszać wszystkie składniki i uformować w kulę. Masło musi pozostać widoczne, nie może połączyć się z mąką. Nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na kształt prostokąta. Krótsze boki prostokąta złożyć do środka a następnie całość złożyć na pół jak książkę. Proces wałkowania i składania ciasta powtórzyć jeszcze 3-4 razy aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Ciasto zawinąć w filię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto pociąć na niewielkie paski o szerokości 2 cm. Dobrać po dwa paski i każdą parę zapleść w warkocz. Końce każdego warkocza dokładnie zlepić ze sobą. Ciasto można również pociąć na paski o szerokości 4 cm a na samym środku każdego wykonać długie nacięcie. Każdy pasek ciasta zwinąć jak sprężynkę. Całość przełożyć na blachę lub stolnicę oprószoną mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wyrośnięte yum yumsy smażyć na złoto-brązowy kolor z obu stron. Gotowe wykładać na papierowy ręcznik i polukrować z obu stron.

źródło przepisu tu i tu

0 komentarze:

Prześlij komentarz