sobota, 21 lutego 2015

Ptysie z bitą śmietaną

0


Bardzo proste i szybkie ciacho. Ciasto jest tak uniwersalne że można z niego przygotować nie tylko ptysie ale również wiele innych smakołyków o różnych kształtach i nadzieniach. Do przygotowania w wolnej chwili ze składników które każdy ma na co dzień w swoim domu. Polecam. 

Ptysie z bitą śmietaną 

Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Dodatkowo: 
500 ml śmietany kremówki 36% 
1 szklanka cukru pudru
cukier puder do posypania

W garnku zagotować wodę i masło. Na gotującą się wodę wsypać jednym ruchem mąkę i cały czas energicznie mieszać aż ciasto zaparzy się i uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego ciasta dodać po jednym jajku i utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 20-30 minut na złoto. Gotowe wystudzić na kratce a następnie przekroić wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na ciasto. Wierzch nakryć odkrojoną częścią ciasta i posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz