Bezy z dużą ilością migdałów i kokosa. Z wyglądu przypominają babeczki. Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Planowałam zrobić zupełnie coś innego, ale pod wpływem chwili powstało coś takiego. Bardzo słodki deser do popołudniowej kawy.
Bezy o smaku Rafaello
Bezy:
250 g drobnego cukru
3 białka
łyżeczka pasty z wanilii
40 g prażonych migdałów
40 g wiórków kokosowych
50 g pralinek Rafaello
Dodatkowo:
bita śmietana
pralinki Rafaello
W metalowej misie umieścić białka, cukier, pastę z wanilii i wymieszać. Misę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas mieszając rozpuścić cukier. Białka zdjąć z ognia i ubić na sztywną i błyszczącą pianę. Do gotowej masy dodać wiórki kokosowe, prażone migdały i połamane pralinki Rafaello. Całość wymieszać i za pomocą łyżki przełożyć na blachę wyłożoną panierem do pieczenia, formując okrągłe spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C i piec przez godzinę. Gotowe bezy wystudzić a następnie ozdobić bitą śmietaną i pralinkami Rafaello.
0 komentarze:
Prześlij komentarz