środa, 25 lutego 2015

Bezy o smaku Rafaello

0


Bezy z dużą ilością migdałów i  kokosa. Z wyglądu przypominają babeczki. Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Planowałam zrobić zupełnie coś innego, ale pod wpływem chwili powstało coś takiego. Bardzo słodki deser do popołudniowej kawy. 

Bezy o smaku Rafaello

Bezy:
250 g drobnego cukru 
3 białka
łyżeczka pasty z wanilii
40 g prażonych migdałów
40 g wiórków kokosowych 
50 g pralinek Rafaello

Dodatkowo:
bita śmietana
pralinki Rafaello

W metalowej misie umieścić białka, cukier, pastę z wanilii i wymieszać. Misę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas mieszając rozpuścić cukier. Białka zdjąć z ognia i ubić na sztywną i błyszczącą pianę. Do gotowej masy dodać wiórki kokosowe, prażone migdały i połamane  pralinki Rafaello. Całość wymieszać i za pomocą łyżki przełożyć na blachę wyłożoną panierem do pieczenia, formując okrągłe spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C i piec przez godzinę. Gotowe bezy wystudzić a następnie ozdobić bitą śmietaną i pralinkami Rafaello.

0 komentarze:

Prześlij komentarz