niedziela, 22 lutego 2015

Tort wuzetka

7


Przepyszne ciasto czekoladowe z dużą ilością bitej śmietany i polewy czekoladowej. Biszkopt nie jest puszysty ale bardziej cięższy i "mięsisty". Ciasto nie jest mdlące i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Dużym plusem jest jego łatwość i szybkość w przygotowaniu. Przepięknie prezentuje się na stole dlatego śmiało może zastąpić klasyczny tort urodzinowy. Polecam. 

Tort wuzetka

Biszkopt:
6 jajek
150 g drobnego cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g roztopionego masła 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną i puszystą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier. Dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę pszenną i kakao. Na sam koniec dodać roztopione i wystudzone masło i całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z papierem do pieczenia wyłożonym na samym dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić w tortownicy a następnie go wyjąć i przekroić wzdłuż  na dwie równe części. 

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia) i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać żelatynę i całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Jeden blat biszkoptu umieścić w tortownicy, na nim rozsmarować bitą śmietanę i nakryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia

Polewa czekoladowa:
100 ml śmietany kremówki 36%
60 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa: kremówkę podgrzać a następnie dodać do niej połamaną czekoladę i całkowicie roztopić mieszając od czasu do czasu do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy. Lekko przestudzić a następnie wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną i pokroić na równe kawałki. Ciasto przechowywać w lodówce najlepiej do 2 dni.


7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłabym wszystko za kawałek,wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Chętnie oddałabym jeden kawałek do spróbowania, ale tylko jeden :)

      Usuń
  3. Tort wygląda cudownie, muszę wypróbować przepis :) pozdrawiam
    Aurelia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Jest przepyszny i polecam wypróbować przepis :) Pozdrawiam

      Usuń