Domowej roboty sos karmelowy jako polewa do różnych ciast i deserów. Bardzo słodki z dodatkiem ekstraktu z wanilii. Jego kolor zależy od długości karmelizacji, jednak należy pamiętać aby nie przypalić karmelu bo w smaku będzie gorzki.
Sos karmelowy
Składniki:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g masła
W małym garnuszku umieścić cukier i wodę. Garnek postawić na palniku i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut aż płyn uzyska jasnobrązowy kolor. W tym czasie karmelu nie wolno mieszać. Następnie karmel zdjąć z ognia i ostrożnie dodać do niego kremówkę ( należny uważać ponieważ karmel zareaguje bardzo gwałtownie ). Wymieszać, dodać masło i ekstrakt waniliowy. Ponownie postawić na palniku i na małym ogniu rozpuścić, cały czas mieszając przez minutę lub dwie. Gotowy karmel odstawić aby przestygł. Przelać do słoiczka lub zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz