Bardzo prosty omlet który można zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Jest bardzo puszysty dzięki białkom ubitym na sztywno. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z bitą śmietaną i sosem owocowym. Polecam.
Puszysty omlet na słodko
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
8 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
odrobinę masła do smażenia
Mąkę przesiać do małej miseczki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Małą patelnię nasmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Ubitą masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć z jednej strony na złoto przez 4-5 minut. Po tym czasie omlet przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoto przez 3 minuty. Gotowy przełożyć na talerz i udekorować sosem owocowym i bitą śmietaną.
uroczy :)
OdpowiedzUsuńhttp://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
Ależ apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńDzieki serdeczne za dokladne wskazowki - wlacznie ile czasu ma byc omlet na kazdej z dwoch stron 😊 i za dodanie cukru waniliowego.
Pozdrawiam
Proszę bardzo :) Również pozdrawiam :)
Usuń