czwartek, 5 lutego 2015

Puszysty omlet na słodko

5


Bardzo prosty omlet który można zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Jest bardzo puszysty dzięki białkom ubitym na sztywno. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z bitą śmietaną i sosem owocowym. Polecam. 

Puszysty omlet na słodko 

Składniki:
2 jajka
szczypta soli
8 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
odrobinę masła do smażenia

Mąkę przesiać do małej miseczki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Małą patelnię nasmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Ubitą masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć z jednej strony na złoto przez 4-5 minut. Po tym czasie omlet przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoto przez 3 minuty. Gotowy przełożyć na talerz i udekorować sosem owocowym i bitą śmietaną. 


5 komentarzy:

  1. uroczy :)

    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis.
    Dzieki serdeczne za dokladne wskazowki - wlacznie ile czasu ma byc omlet na kazdej z dwoch stron 😊 i za dodanie cukru waniliowego.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń