czwartek, 12 lutego 2015

Cronut

0


Cronut czyli croissant i donut w jednym. Przygotowane z ciasta duńskiego które jest połączeniem ciasta drożdżowego i francuskiego. Są lekkie i kruche. Zostały stworzone przez Dominique Ansela i dzięki niemu zyskały bardzo dużą popularność w Nowym Jarku. Ciasto zawierające bardzo dużą ilość masła smażone jest w głębokim oleju przez co jest bardzo kaloryczne i nie polecane osobą dbającym o sylwetkę. Ale kto w tłusty czwartek martwi się ilością zjedzonych kalorii? Raz w roku można sobie na to pozwolić. Według mnie najlepiej smakują obtoczone w cynamonowym cukrze ale można je również dowolnie nadziewać lub lukrować. 

Cronut

Ciasto:
100 ml wody
100 ml mleka
1 duże jajko
350 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
30 g drobnego cukru
250 g zimnego masła

Dodatkowo:
olej do smażenia
cynamonowy cukier

Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone na cienki plasterki i zmiksować krótko aby masło rozpadło się na mniejsze kawałki(można za pomocą blendera). Wodę mleko i jajko wymieszać w małej miseczce i przelać do mąki. Całość krótko wymieszać za pomocą łyżki aby wszystkie składniki zlepiły się ze sobą ale nie połączyły. Masło misi pozostać wciąż widoczne. Ciasto przełożyć do miski, nakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt. Następnie złożyć na 3 części: lewą część do środka i nakryć prawą częścią. Ciasto ponownie rozwałkować i złożyć w ten sam sposób. Sposób składania i wałkowania powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Na samym końcu ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wykrawać kółka, jedno większe, drugie mniejsze. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść ale bardzo krótko. Wykrojone pączki ułożyć na blaszce oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Wyrośnięte pączki smażyć przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.


0 komentarze:

Prześlij komentarz