środa, 24 lutego 2016

Ciasto grysikowe z brzoskwiniami

6


Na temat tego ciasta można usłyszeć wiele opinii. Jego głównym składnikiem jest krem przygotowany z kaszki manny, która jak wiadomo ma swoich zwolenników jak i przeciwników. W porównaniu do reszty kremów ten jest bardzo ciężki i gęsty. Delikatności i lekkości dodaje mu maślany spód biszkoptowy i owocowa galaretka ze zmiksowanych brzoskwiń. Według mnie to ciasto zalicza się do tych niecodziennych, ale warto raz na jakiś czas je przygotować. Polecam.

Ciasto grysikowe z brzoskwiniami

Biszkopt:
3 duże jajka
1/ 2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
50 g roztopionego masła

Dno kwadratowej lub okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i zmiksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i roztopione masło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC . Piec około 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie zdejmując obręczy z tortownicy). W tym czasie przygotować krem.

Krem:
200 g masła
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny

W garnku umieścić wszystkie składniki i cały czas mieszając zagotować.  Po tym czasie zmniejszyć ogień na najmniejszy i dalej cały czas mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem od razu przelać na biszkopt, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie przygotować galaretkę brzoskwiniową. 

Galaretka:
duża puszka brzoskwiń w syropie
4 łyżki wrzącej wody
2 łyżki żelatyny

Brzoskwinie wyjąć z syropu i zmiksować za pomocą blendera. Gdyby masa była za gęsta i za sucha, można dodać do niej odrobinę syropu z puszki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i przelać do zmiksowanych brzoskwiń. Całość dokładnie wymieszać, wylać na krem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta można udekorować bitą śmietaną . Przechowywać w lodówce do czasu podania.  

6 komentarzy:

  1. Ja tam lubię kremy z kaszą manną :) A ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Ja również lubię takie kremy :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Prosze podac wielkosc foremki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przepisie podana jest wielkość foremki. Można użyć tortownicy o średnicy 23 cm, formy kwadratowej o wymiarach 23x23 cm lub prostokątnej o wymiarach 28x18 cm. Pozdrawiam

      Usuń
  3. I jeszcze zapomnialam,prosze podac wielkosc puszki brzoskwin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża puszka jaką można kupić w sklepie ma około 800 g.

      Usuń