Kolejny przepis na pączki hiszpańskie zwane również wiedeńskimi. Przygotowane z tradycyjnego ciasta parzonego i usmażone na głębokim tłuszczu. Lekkie i bardzo delikatne ciasto polane gęstym i słodkim lukrem. Każdy kęs zachęca do następnego i następnego. Na pewno na jednym pączku nie skończy się. Polecam bardzo serdecznie.
Pączki hiszpańskie
Składniki:
250 ml wody
60 g masła
szczypta soi
150 g mąki pszennej
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
Z jednego arkusza papieru do pieczenia wyciąć kilka kwadratów mniej więcej o wymiarach 8x8 cm. W garnuszku umieścić wodę, masło i sól. Zagotować a następnie jednym szybkim ruchem dodać mąkę. Całość energicznie wymieszać, aby powstało gęste i jednolite ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto wystudzić i dokładnie zmiksować z jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na każdy kawałek papieru wycisnąć z ciasta koła o średnicy 6 cm. Ciasto wraz z papierem (ciastem do dołu, papierem do góry) wrzucić do oleju rozgrzanego do 175°C (papier wyłowić od razu jak tylko odklei się od ciasta) i smażyć na złoto z obu stron. Gotowe wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a następnie polukrować. Cukier puder wymieszać z wodą do otrzymania gęstego i jednolitego lukru a następnie posmarować nim wierzch każdego pączka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz