Nie mogłam oprzeć się pokusie, aby przygotować delikatne i puszyste pączki z nadzieniem kajmakowym. Tak bardzo, że zarówno puszka jak i kajmak był jeszcze ciepły kiedy nadziewałam pączki. Ich wierzch można udekorować lukrem, czekoladą lub kajmakiem. Ja zdecydowałam się na cukier puder i to był dobry wybór. Pączki są idealnie słodkie i wcale nie mdlące. Oczywiście mogą nie zasmakować osobom które nie lubią kajmaku, ale to nie jest problem, wystarczy napełnić je inną ulubioną konfiturą.
Pączki z masą kajmakową
Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
250 ml mleka
2 jajka roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g cukru
1 łyżka rumu
60 g roztopionego masła
masa kajmakowa
cukier puder
Do dużej misy przesiać mąkę, dodać suche drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki: mleko, jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rum i wymieszać łyżką, aby wszystkie składniki z grubsza połączyły się ze sobą. Dodać płynne masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 22 równe części (około 50 g każda). Uformować kulki, ułożyć na blacie wysypanym mąką, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto smażyć z obu stron na złoto w oleju rozgrzanym do 180ºC (można sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku). Gotowe pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym a następnie za pomocą rękawa cukierniczego napełnić masą kajmakową i posypać cukrem pudrem.
Pączki z kajmakiem!? Takie to bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń