poniedziałek, 29 lutego 2016

Pszenne bułeczki dla zakochanych

1


Pszenne bułeczki dla zakochanych lub po prostu bułeczki w kształcie serca. Można je przygotować również w innym kształcie. Wystarczy wybrać dowolny kształt foremki w czterech różnych rozmiarach, wyciąć kawałki ciasta, ułożyć je jeden na drugim i upiec. Jak przystało na najlepsze bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki puszysty środek. Bułeczki są pieczone z parą wodną, dzięki czemu nie rumienią się tak bardzo. Polecam bardzo serdecznie. 

Pszenne bułeczki dla zakochanych 

Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży 
350 ml letniej wody
10 g soli

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać sól, letnią wodę i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do czystej miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-75 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek z ciasta wyciąć kształty o różnej wielkości a następnie złożyć w całość, układając je od największego do najmniejszego kształtu (smarując je pędzelkiem namoczonym w wodzie, aby łatwiej skleiły się ze sobą).  Uformowane bułeczki nakryć ściereczką  i odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut. Piekarnik nagrzać do 230ºC bez termoobiegu a na jego dnie ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.  Bułeczki wstawić do piekarnika i piec na złoto (z parą) przez 15 minut lub dłużej. Gotowe wystudzić na kratce. 


1 komentarz: