Walentynkowe ciasto last minute. Bardzo proste do przygotowania. Kakaowy biszkopt z dodatkiem masła, wypełniony śmietanową masą i galaretkowym sercem. Kolejne ciasto z serii łatwe i bardzo efektowne. Takie ciasta lubię najbardziej. Polecam bardzo serdecznie.
Walentynkowe ciasto z sercem
Galaretkowe serduszka:
1 galaretka truskawkowa w proszku
250 ml wrzącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, przelać do plastikowego pudełka, i wstawić do lodówki, aby stężenia. Po tym czasie małą metalową foremką w kształcie serca wyciąć z galaretki kilka serduszek ( ich ilość musi starczyć na całą długość biszkoptu ). W razie konieczności można ponownie rozpuścić skrawki galaretki które zostały, schłodzić w lodówce i wyciąć serduszka. Następnie przygotować biszkopt.
Biszkopt:
50 g masła
4 jajka ( osobno żółtka i białka )
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno w dużej misce. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej zmiksować na gładką i lśniącą pianę. Nie przerywając miksowania dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu). Piec przez 10-15 min lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenie przełożyć do keksówki (prostokątnej formy na babkę) i delikatnie docisnąć brzegi tak, aby ciasto utworzyło coś w rodzaju rynienki lub korytka. Następnie przygotować śmietankowy krem.
Śmietanowy krem:
2 łyżeczki żelatyny w proszku
40 ml gorącej wody
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać płynną żelatynę i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Odrobinę kremu rozsmarować na biszkopcie, ułożyć na nim galaretkowe serduszka i pokryć resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy. Blaszkę (keksówkę) nakryć dużym talerzem. Trzymając jedną rękę na talerzu a drugą na blaszce odwrócić i usunąć foremkę z papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
Dla mnie to małe dzieło sztuki, mimo że nie przepadam za Walentynkami, to takie ciacho chętnie upiekłabym dla swojej miłości! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za miłe słowa :) Pozdrawiam
Usuń