sobota, 11 października 2014

Biszkopt idealny do tortów

0


Mój ulubiony przepis na biszkopt z którego zawsze korzystam przy robieniu tortów. Biszkopt równo rośnie, nie opada, jest bardzo miękki i puszysty. Można go dodatkowo naponczować, ale ja nigdy tego nie robię. Biszkopt jest sam w sobie wilgotny, a po przełożeniu kremem dodatkowo wilgotnieje. Torty zawsze wychodzą smaczne. Polecam.

Biszkopt idealny do tortów

Składniki:
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie sztywna i gęsta piana. Dodać po kolei żółtka i dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do jajek. Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160ºC przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie tortownicę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki ciasta oddzielić nożykiem od brzegów formy i przekroić wzdłuż na 3-4 blaty. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz