wtorek, 14 października 2014

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

17


 Torcik bardzo słodki i kremowy. Puszysty i miękki biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone i kremówki.  Dodatkowo duża ilość brzoskwiń i białej czekolady. Całość bardzo lekka i delikatna. Tort idealny na urodziny i chrzciny. 

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Biszkopt:
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 szklanka cukru pudru
500 g serka mascarpone

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie
wiórki z białek czekolady
wiśnia kandyzowana

 Biszkopt: dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie sztywna i gęsta piana. Dodać po kolei żółtka i dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do jajek. Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160ºC przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie tortownicę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki ciasta oddzielić nożykiem od brzegów formy i przekroić wzdłuż na 3 blaty. 

Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować. Masę podzielić na 3 części: dwie do przełożenia, jedna do dekoracji. 

Całość: na dużym talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, posmarować kremem i wyłożyć brzoskwinie pokrojone w kosteczkę. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, posmarować kremem, wyłożyć brzoskwinie i przykryć ostatnim blatem. Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Odrobinę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć ozdobne rozetki. Na środku ułożyć plasterki brzoskwiń i wiśnię kandyzowaną. Bok tortu udekorować wiórkami z białek czekolady. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort kroić ostrym nożem.  


17 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie, ciekawy czy rónie dobrze smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie... piękny i pewnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny! Wygląda bardzo profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny :)
    Klasyk, za którym wszyscy przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie jak Ci się udało tak pięknie obsypać boki czekoladą? Chciałabym zrobić ten tort córce na urodziny ale nie wiem jak się zabrać za tą czekolade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te wiórki z białej czekolady są kupne więc są dosyć duże. Wszystko ręcznie przyklejałam do kremu, prawie pojedynczo. Należy bardzo małą ilość wiórków nabrać na łyżeczkę i przyłożyć je do kremu. Można również nabierać ręką lub palcami ale czekolada szybko topnieje od ciepła. Wiórki bez problemu od razu przyklejają się do kremu. Jest to trochę pracochłonne i męczące ale efekt końcowy wynagrodzi cały trud :) Życzę powodzenia!

      Usuń
  6. Czy jeżeli robiąc biszkopt mąkę również zmiksuje z resztą masy ale tak bardzo powoli i tylko jedną trzepaczką czy biszkopt również wyrośnie duży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zrobić to mikserem na bardzo małych obrotach ale tylko do połączenia mąki z resztą masy. Biszkopt urośnie bez problemu :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. W którym sklepie mozna kupić takie wiórki z czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej szukać w sklepach internetowych. Ja swoje dostałam w prezencie a kupione były w Belgii. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jest Pani profesjonalistką proszę mi podpowiedzieć czym jeszcze można udekorować boki tortu by wyglądał również uroczo jak ten na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę mi podpowiedzieć czym jeszcze można udekorować boki tortu by wyglądał tak pięknie jak Pani na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje bardzo ale do profesjonalistki jeszcze mi daleko :) Boki tortu można udekorować okruszkami z biszkoptu, płatkami czekoladowymi, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi, posmarować kremem lub ozdobić kremem wyciśniętym za pomocą ozdobnej tylki. Możliwości jest bardzo wiele i najlepiej szukać takich produktów w sklepach internetowych lub hurtowniach :) Życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałam zapytać czy do ubitej masy można dodać rozpuszczoną białą czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale musi być lekko przestudzona, nie gorąca. Pozdrawiam.

      Usuń