Bardzo kremowy sernik o smaku kokosowym, pokryty chrupiącą warstwą bezy kokosowej. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny w wyglądzie. Nadaje się na prezent lub poczęstunek z okazji urodzin, imienin oraz świąt.
Sernik "Rafaello" z bezą kokosową
Masa serowa:
500 g twarogu zmielonego
500 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 żółtka
1 puszka 400 g mleka kokosowego
3 łyżki likieru amaretto
Beza kokosowa:
2 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
2 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100 g gęstej śmietany 18 %
2 łyżki cukru
kokosowe pralinki do dekoracji
Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175ºC bez termoobiegu. W dużej misie umieścić ser twarogowy, serek mascarpone i krótko zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Następnie dodać jajka i żółtka, miksując krótko po każdym jednym dodanym. Na sam koniec dodać likier amaretto i mleko kokosowe: z nie wstrząśniętej puszki wybrać tylko gęstą część mleka kokosowego, wody kokosowej nie dodawać. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Gotową masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec jeszcze przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem i dalej piec. W tym czasie przygotować bezę.
Beza kokosowa: białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i dalej miksować na gładką i lśniącą pianę. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki. Masę kokosową wyłożyć na wierzchu sernika (należy robić to bardzo delikatnie, ponieważ sernik jest bardzo miękki i falujący, dopiero w lodówce sernik uzyska odpowiednią zwartą konsystencję) i ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec jeszcze przez 30 minut. Gotowy sernik stopniowo wystudzić: najpierw w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiach, nastepnie na blacie kuchennym, a na sam koniec wstawić bez nakrycia do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować kokosowymi pralinkami i pokroić ostrym nożem.
Wow! To musiało smakować obłędnie :) Kocham kokos.
OdpowiedzUsuńZawsze bardzo uważnie przyglądam się sernikom na zdjęciach, żeby odgadnąć, jaką mają konsystencję. Twój wygląda taak delikatnie! Zdjęcia w pięknej kolorystyce, wszystko lekkie i świeże, bardzo mi pasuje do kokosowych smaków... Dla mnie rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo elegancko w tej bieli :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń