niedziela, 26 października 2014

Czekoladowy torcik serowo malinowy

1


Nadmiar obowiązków w pracy nie pozwolił mi znaleźć chwili na domowe pieczenie. W końcu po ponad tygodniu znalazłam czas i tak oto powstał ten przepyszny torcik czekoladowy z warstwą serowo malinową. Tort bardzo łatwy w przygotowaniu i zawierający wszystkie najlepsze składniki jakie mogą znaleźć się w cieście. Polecam szczególnie miłośnikom malin, sera i czekolady.

Czekoladowy torcik serowo malinowy

Biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Warstwa malinowa:
500 g malin mrożonych
2 galaretki malinowe
350 ml wrzątku
Warstwa serowa:
650 g zmielonego twarogu
250 ml kremówki
4 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
8 łyżek mleka
1 łyżka masła

Biszkopt: dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC bez termoobiegu. W dużej misie umieścić jajka z cukrem i ubić na jasną puszystą masę przez 7 minut. Pod koniec ubijania dodać olej i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut do suchego patyczka. Gotowy wyjąć i ostudzić, a następnie zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić biszkopt w tortownicy. 

Warstwa malinowa: maliny rozmrozić i umieścić w misce. Galaretki rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i dodać do malin. Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopcie, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Warstwa serowa: żelatynę zalać wrzątkiem, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. W dużej misie zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Do przestudzonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, następnie całość przelać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę serową wylać na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Polewa czekoladowa: wszystkie składniki czyli mleko, masło i czekoladę umieścić w misie, postawić na garnku z małą ilością gotującej się wody i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Lekko przestudzić, a następnie polać nią wierzch ciasta i rozsmarować. Ciasto od razu podać lub wstawić do lodówki do czasu podania.

1 komentarz: