Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i czekoladą. Idealnie nadaje się na deser oraz na śniadanie. Jest bardzo wilgotny i aromatyczny, a zapach jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia jest naprawdę niesamowity. Piekłam już kilka chlebków bananowych z różnych przepisów i żaden nie był tak dobry jak ten. Polecam każdemu kto lubi takie smaki.
Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą
Składniki:
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli
2 duże jajka
140 g cukru
140 g cukru
3 małe banany bardzo dojrzałe
łyżeczka pasty waniliowej
łyżeczka pasty waniliowej
100 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g drobinek czekoladowych
130 g masła
Małą prostokątną formę o wymiarach 13 x 23 cm lub mniejszą (wtedy chlebek urośnie wyższy)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło. Banany obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i za pomocą widelca rozmiażdżyć na drobną papkę. W misie umieścić jajka i na najwyższych obrotach miksera ubić na jasną i puszystą masę (przez 4 minuty). Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. Dodać rozgniecione banany i wymieszać za pomocą łyżki lub widelca. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oraz pozostałe składniki: pastę waniliową, posiekane orzechy, czekoladę i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do blachy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160ºC (z termoobiegiem) przez 45 minut lub dłużej do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gotowe wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podawać ciepłe lub zimne, z masłem lub bez.
Uwielbiam bananowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńTaki bananowy z masełkiem - poezja! :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń