czwartek, 2 października 2014

Krem bawarski

1


Delikatny i bardzo puszysty krem waniliowy który można wykorzystać zarówno do ciast jak i deserów. Jego smak jest tak oryginalny i niebanalny że na pewno każdemu przypadnie do gustu. Prawdziwe waniliowe szaleństwo :)

Krem bawarski

Składniki:
5 żółtek
100 g cukru
500 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty z wanilii 
20 g żelatyny w proszku
500 ml zimnej kremówki 36 % 

W małej misce zmiksować żółtka z cukrem. W garnuszku podgrzać mleko z wanilią. Gdy mleko się zagotuje zdjąć z ognia. Do żółtek dodać 10 łyżek gorącego mleka, cały czas mieszając. Następnie przelać masę do reszty mleka w garnuszku i wymieszać. Przelać do czystej miski szklanej lub metalowej i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Odlać 1/2 szklanki masy i wymieszać ją z żelatyną. Dodać do reszty masy która znajduje się nad kąpielą wodną i podgrzać około 8 minut, cały czas mieszając aby żelatyna się dobrze rozpuściła a masa pozostała płynna (nie może dojść do ścięcia się masy i jej przywierania do miski). Zdjąć z kąpieli wodnej i natychmiast umieścić w zlewie z zimną wodą lub z kostkami lodu. Szybko ochłodzić masę co jakiś czas mieszając. Wstawić do lodówki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, a następnie dodać do zimnej już masy wyciągniętej z lodówki. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przelać do szklanych lub plastikowych foremek ( szklanek ) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Aby wyciągnąć krem z foremki należy wstawić ją na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą ( nie dłużej ponieważ krem za mocno rozpuści się ) a następnie ułożyć na talerzyku i odwrócić do góry dnem. Krem powinien ładnie z niej wyskoczyć. Podawać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam i bardzo często wykorzystuję go do ciast. Twój wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń