czwartek, 30 października 2014

Drożdżowe dynie na śniadanie

4


Tradycyjne bułeczki śniadaniowe z dodatkiem puree dyniowego dzięki czemu ładnie pachną, są wilgotne i mają ładniejszy kolor. Bułeczki są bardzo proste w wykonaniu, a swoim wyglądem na pewno zachwycą każdego. Idealne na nadchodzący Halloween!

Drożdżowe dynie na śniadanie

Składniki:
360 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
kilka orzechów włoskich lub pecan

Masło roztopić i przestudzić. W dużej misie wymieszać suche drożdże z mąką. Dodać pozostałe składniki, w tym masło i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w kulę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i ponacinać po bokach ( należy uważać żeby nie naciąć środka ). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do podrośnięcia. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a w środek wsadzić połówkę orzecha. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC bez termoobiegu i piec przez 15-20 minut, aż bułeczki ładnie urosną i nabiorą złotego koloru. Gotowe wyjąć i wystudzić na kratce.




4 komentarze: