Co prawda wiosna jest już dawno za nami a za oknem widać jesień, to jednak nie widziałam przeszkód żeby przygotować ten wspaniały sernik. Wykorzystując mrożone truskawki można przygotować go o każdej porze roku. A naprawdę warto gdyż jest przepyszny. Kremowa warstwa serowa, przykryta delikatnym i puszystym musem truskawkowym. Całość bardzo lekka i orzeźwiająca. Sernik idealnie sprawdzi się jako torcik urodzinowy. Polecam bardzo serdecznie.
Sernik wiosenny
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
500 g serka mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy ( 40 g proszku )
5 jajek
200 g śmietany 12 % ( gęstej i kwaśnej )
Mus truskawkowy:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 g żelatyny w proszku
4 łyżki wody
500 ml kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
Masa serowa: dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misie umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier, budyń i zmiksować krótko przez 2 minuty do połączenia składników. Następnie dodać po jednym jajku, miksując dokładnie na małych obrotach miksera po każdym dodanym jajku. Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie na wierzchu sernika wyłożyć śmietanę, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie kuchennym, nie zdejmując obręczy z tortownicy.
Mus truskawkowy: mrożone truskawki wsypać do garnka i podgrzać na małym ogniu, aż owoce rozmrożą się. Całkowicie rozmrożone truskawki zmiksować na puree, przełożyć na sitko i za pomocą łyżki dokładnie przetrzeć aby pozbyć się pestek i otrzymać gładki mus. To co zostanie na sitku wyrzucić. Do płynnego musu dodać sok z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu i cały czas mieszając, całkowicie rozpuścić ( nie można doprowadzić żelatyny do wrzenia ). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu, wymieszać a następnie przelać do reszty musu i ponownie wymieszać. W osobnej misie ubić na sztywno kremówkę, dodając do niej cukier puder. Następnie dodać do niej małymi porcjami ostudzony płynny mus i delikatnie zmiksować mikserem na małych obrotach. Masa długo ubijana na dużych obrotach miksera może zważyć się dlatego należy mieszać krótko i delikatnie, tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na cały dzień lub całą noc. Po tym czasie sernik oddzielić nożem od tortownicy, zdjąć obręcz i udekorować małymi bezami. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
źródło przepisu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 g żelatyny w proszku
4 łyżki wody
500 ml kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
Masa serowa: dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misie umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier, budyń i zmiksować krótko przez 2 minuty do połączenia składników. Następnie dodać po jednym jajku, miksując dokładnie na małych obrotach miksera po każdym dodanym jajku. Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie na wierzchu sernika wyłożyć śmietanę, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie kuchennym, nie zdejmując obręczy z tortownicy.
Mus truskawkowy: mrożone truskawki wsypać do garnka i podgrzać na małym ogniu, aż owoce rozmrożą się. Całkowicie rozmrożone truskawki zmiksować na puree, przełożyć na sitko i za pomocą łyżki dokładnie przetrzeć aby pozbyć się pestek i otrzymać gładki mus. To co zostanie na sitku wyrzucić. Do płynnego musu dodać sok z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu i cały czas mieszając, całkowicie rozpuścić ( nie można doprowadzić żelatyny do wrzenia ). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu, wymieszać a następnie przelać do reszty musu i ponownie wymieszać. W osobnej misie ubić na sztywno kremówkę, dodając do niej cukier puder. Następnie dodać do niej małymi porcjami ostudzony płynny mus i delikatnie zmiksować mikserem na małych obrotach. Masa długo ubijana na dużych obrotach miksera może zważyć się dlatego należy mieszać krótko i delikatnie, tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na cały dzień lub całą noc. Po tym czasie sernik oddzielić nożem od tortownicy, zdjąć obręcz i udekorować małymi bezami. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
źródło przepisu
śliczny sernik i piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie za miłe słowa :) Pozdrawiam
UsuńCzy taki mus mozna zrobic z dżemu?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie wiem ponieważ nigdy nie próbowałam, ale dżemu nie polecam. Najlepsze są owoce świeże lub mrożone ponieważ zawierają dużo soku dzięki czemu mus ma odpowiednią konsystencję, nie jest gęsty i łatwo łączy się z ubitą kremówką. Pozdrawiam
Usuńpiękny aż chce się zjeść))
OdpowiedzUsuńNaprawę wiosenny sernik. Śliczne kolory i na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj tak sernik jest przepyszny i polecam go każdemu :)
UsuńUroczy ten serniczek:) Też ostatnio robiłam tort z masą z serka mascarpone: bardzo lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda rzeczywiście tak lekko i wiosennie;)))
OdpowiedzUsuńMam zamiar go zrobić, ale w składnikach na mus brakuje smietanki. Ile jej powinno być?
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapomniałam napisać, już dopisuje. Do musu potrzeba 500 ml zimnej śmietanki 30% lub 36% i do tego 5 łyżek cukru pudru. Pozdrawiam i życzę miłego pieczenia.
Usuń