czwartek, 9 października 2014

Szarlotka z lodami

2


Przepyszna szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i lodami waniliowymi. Szarlotkę przygotowałam na podstawie przepisu na kruche babeczki z nadzieniem porzeczkowym, który można znaleźć tutaj. Z podanego przepisu wyjdą dwie tarty o średnicy 20 cm. Szarlotka jest najlepsza na ciepło i polecam zjeść ją w ciągu jednego dnia, ponieważ ciasto z czasem mięknie a duża ilość nadzienia przyśpiesza ten proces. Idealna propozycja na jesień, kiedy na dworze jest zimno i mokro. Taki deser na pewno każdemu poprawi humor.

Szarlotka z lodami 

Jabłka prażone:
około 1 kg Szarej renety 
sok z cytryny
woda
cukier

* Kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1 żółtko
100 g cukru pudru
3 łyżki zimnego mleka

Dodatkowo:
 1 jajko
łyżka zimnego mleka

Jabłka prażone: jabłka pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wodę. Smażyć na średnim ogniu ok 10 min do momentu aż woda wyparuje a jabłka zmiękną i będą lekko chrupiące. Aby uzyskać mus jabłkowy należy dodać więcej wody i dłużej smażyć. 

Kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży placek,  i przenieś na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm ( wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ). Ciasto dokładnie docisnąć do dna i brzegów blaszki. Następnie widelcem nakłuć spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto lekko podpiec przez 10 minut w 190ºC, wyjąć z piekarnika i wypełnić prażonymi jabłkami. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Wyciąć kilka pasków i ułożyć z nich kratkę na wierzchu nadzienia. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut do złotego koloru. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na małe kawałki i podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
* Z podanej ilości ciasta wyjdą dwie tarty o średnicy 20 cm. Wyrobione ciasto można podzielić na pół. Jedną część można od razu  zamrozić a drugą wykorzystać do jednej tarty. Ja tak zrobiłam.


2 komentarze:

  1. Najlepszy deser! Nie ma to jak tradycyjna szarlotka i lody ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, szarlotka z lodami... Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń