poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasteczka śnieżne kule

3

 

Bardzo kruche ciasteczka waniliowe z orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową, otoczone cukrem pudrem. Bardzo smaczne, słodkie, kojarzące się ze świętami. 

Ciasteczka śnieżne kule

Składniki:
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
110 g orzechów włoskich
6 łyżeczek kandyzowanej skórki pomarańczowej
375 g mąki pszennej
cukier puder

w dużej misce ubić masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę 
( około 10-15 minut ). Dodać drobno posiekane orzechy włoskie, drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy i mąkę. Całość dokładnie wymieszać ręką lub mikserem na małych obrotach. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odczekać, aż lekko przestygną i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Gotowe przełożyć do metalowej puszki i zjeść w ciągu kilku dni. 



3 komentarze:

  1. Pysznie ;) Zapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń