środa, 12 listopada 2014

Sernik migdałowy

3

Najłatwiejszy i najszybszy sernik jaki kiedykolwiek przygotowałam, z serka mascarpone i ricotty, z dużą ilością migdałów. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko jedna miska do której należy wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i gotowe. Bez brudzenia kilku misek i naczyń. Taki prosty, a efekt zachwycający. Bardzo smaczny. Wręcz cudowny. Bardzo migdałowy i kremowy. Uwielbiam migdały więc jestem nim zachwycona. Polecam.  

Sernik migdałowy

Składniki:
500 g serka ricotta
250 g serka mascarpone
ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka pasty z wanilii
125 g drobnego cukru
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
płatki migdałowe do posypania 
cukier puder do oprószenia

Piekarnik nagrzać do 180ºC bez termoobiegu, z grzaniem góra dół. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej misy wrzucić wszystkie składniki: serek ricotta, serek mascarpone, cukier, ziarenka wanilii, zmielone migdały, mąkę i jajka. Całość dokładnie zmiksować do połączenia składników. Następnie masę przelać do tortownicy, wyrównać, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut do złotego koloru. Po tym czasie sernik stopniowo studzić: chwilę w zamkniętym piekarniku, następnie  przy otwartym piekarniku, później na kratce na blacie kuchennym, a na sam koniec już wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem i pokroić ostrym nożem. 

źródło przepisu


3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, także z chęcią wypróbuję Twój przepis.
    Sernik wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Sernik jest naprawdę bardzo dobry więc polecam! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda bosko!
    Piekłam już serniki migdałowe, za każdym razem zachwycały :)

    OdpowiedzUsuń