niedziela, 23 listopada 2014

Lebkuchen

2


Tradycyjne niemieckie pierniczki świąteczne. Bardzo łatwe w przygotowaniu i miękkie od razu po upieczeniu. Według autorki przepisu Doroty Świątkowskiej są to najlepsze Lebkuchen jakie można przygotować w swoim domu. Zgadzam się z tą opinią w 100 %. Pierniczki są naprawdę przepyszne, z cieniutką warstwą lukru, o lekko cytrynowym smaku. Polecam. 

Lebkuchen

Składniki:
85 g masła
200 ml płynnego miodu
250 g mąki pszennej
85 g mielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonej

Lukier:
cukier puder
gorąca woda

W małym garnku umieścić miód i masło. Cały czas mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. W dużej misie umieścić pozostałe składniki: mąkę, zmielone migdały, przyprawę korzenną, mielony cynamon,proszek do pieczenia, sodę do pieczenia oraz drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać ( można mikserem na małych obrotach ), musi powstać zwarte i lepiące ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut ( można na całą noc, a piec dopiero następnego dnia ). Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Ciasto bardzo się lepi, więc można ręce moczyć w wodzie, aby ciasto do nich nie przywierało. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 15 minut, nie dłużej. Gotowe wyjąć z piekarnika i odczekać 5 minut. Następnie przenieś pierniczki na kratkę i polukrować: cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru lub gorącej wody. Pierniczki polać lukrem i odczekać, aż lukier zastygnie. Po tym czasie przełożyć do metalowej puszki. Pierniczki są już miękkie następnego dnia, gotowe do jedzenia.  


2 komentarze: