Pierniczki polane lukrem kawowym. Z wyglądu przypominają kostkę brukową więc prawdopodobnie stąd wzięła się ich nazwa. Po upieczeniu muszą odleżeć około 2 tygodni aby zmiękły i rozpływały się w ustach. Są bardzo proste w wykonaniu i bardzo oryginale z wyglądu.
Pierniczki brukowce
Składniki:
200 g cukru
1/3 szklanki wody
500 g mąki pszennej
100 g miodu
1 jajko
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Lukier kawowy:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
gorąca woda
W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i na małym ogniu roztopić, żeby powstał złoty karmel ( nie może się przypalić ). Bardzo ostrożnie dodać wodę ( karmel zareaguje bardzo gwałtownie ), zagotować i wymieszać dokładnie, aż cukier rozpuści się. Odstawić i przestudzić. W misie umieścić mąkę, sodę oczyszczoną, masło i jajka. Na sam koniec dodać płynną mieszankę i dokładnie zmiksować do połączenia składników. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce blisko siebie, tak aby podczas pieczenia urosły i zlepiły się ze sobą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC ( bez termoobiegu ) i piec przez 15-20 minut. Gotowe wyjąć na kratkę, przestudzić i polukrować: wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać i pędzelkiem posmarować wierzch pierniczków. Pierniczki trzymać przez kilka dni w miejscu o dużej wilgotności aby zmiękły, a następnie przełożyć do metalowej puszki.
Robiłam je już, pyszne są! :)
OdpowiedzUsuńRozważam przygotowanie takich na Święta :)
OdpowiedzUsuń