piątek, 7 listopada 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa

0


Zamiast wyrzucać obierki z pomarańczy można je wykorzystać. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezbędna w każdej kuchni. Pasuje jako dodatek do pierników, keksów, serników i wielu innych ciast. Szczególnie w okresie świątecznym. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:
6 pomarańczy
2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
wrzątek do gotowania i sparzenia

Pomarańcze dokładnie umyć pod ciepłą wodą i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, a miąższ zjeść. Od skórek odkroić białą część, którą należy wyrzucić. Skórki pomarańczy pokroić w paski, a następnie w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Następnie wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Do garnka ze skórką pomarańczową dodać 2 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45 minut, aż skórka zmięknie i stanie się przezroczysta. Gotową odcedzić na sitku i przełożyć do słoiczków lub pojemników plastikowych. Przechowywać w lodówce lub zamrozić. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz