środa, 19 listopada 2014

Złoty syrop ( golden syrup )

0


Bardzo słodki syrop, wyglądem i konsystencją przypominający płynny miód. Można dodać go do wielu ciast, deserów, gofrów, naleśników i ciasteczek. W Polsce bardzo trudno go dostać. Najlepiej zrobić samemu w domu, a przepis jest bardzo prosty. Kolor syropu zależy od długości karmelizowania cukru. Mój wyszedł w kolorze jasnego złota, ponieważ krócej trzymałam go na ogniu. Należy uważać żeby nie przypalić karmelu, ponieważ nada to gorzkiego smaku i syrop nada się do wyrzucenia. 

Złoty syrop ( golden syrup )

Składniki:
200 g cukru
50 ml wody
1 kg cukru
600 ml gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny

W garnku średniej wielkości umieścić 200 g cukru i 50 ml wody. Na średnim ogniu gotować bez mieszania do momentu, aż cukier skarmelizuje się i uzyska kolor ciemnego złota. Nie może przypalić się! Zdjąć z ognia i bardzo ostrożnie wlać 600 ml gorącej wody - reakcja będzie wybuchowa, więc należy uważać. Dodać 1 kg cukru i sok z cytryny. Całość wymieszać, ponownie ustawić na palniku, zagotować i na małym ogniu nie mieszając gotować przez 45 minut. Odstawić do wystudzenia. Syrop zgęstnieje kiedy całkowicie wystygnie. Zimny przelać do butelek lub słoiczków i przechowywać przez kilka miesięcy w zacienionym miejscu np w szafce kuchennej lub spiżarni. Z przepisu powstanie około 1 litra syropu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz