Święta coraz bliżej, a te jak wiadomo nie mogą odbyć się bez piernika staropolskiego, więc najwyższa pora na wyrobienie ciasta, które musi odleżeć w lodówce przez 4-6 tygodni. Następnie tydzień przed świętami z ciasta należy upiec trzy blaty piernika, przełożyć powidłami śliwkowymi, ułożyć jeden na drugim, polać czekoladą i odstawić na kilka dni. Po tym czasie powstanie miękki, pachnący i rozpływający się w ustach piernik. Z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo duży piernik ( o wymiarach 39 x 26 cm ), więc w tym roku upiekę go tylko z jednej połowy ciasta. Z drugiej połowy ciasta upiekę pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi. Polecam.
Ciasto długo dojrzewające na piernik staropolski
Składniki:
500 g naturalnego miodu
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg maki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy korzennej do piernika
W dużym garnku umieścić miód, cukier, masło i na małym ogniu roztopić. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać, aby cukier całkowicie rozpuścił się. Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać do dużej miski i dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, jajka, sól i przyprawę korzenną. Całość dokładnie wyrobić mikserem do połączenia składników ( powinno powstać gęste i lepiące ciasto). Przełożyć do czystej szklanej misy, nakryć ściereczką i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto w tym czasie pod wpływem niskiej temperatury bardzo zgęstnieje, do konsystencji tradycyjnego ciasta, nadającego się do rozwałkowania. Z ciasta tydzień przed świętami należy upiec trzy blaty piernikowe. Więcej szczegółów i dalsze instrukcje pojawią się za 5 tygodni :)
źródło przepisu
500 g naturalnego miodu
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg maki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy korzennej do piernika
W dużym garnku umieścić miód, cukier, masło i na małym ogniu roztopić. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać, aby cukier całkowicie rozpuścił się. Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać do dużej miski i dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, jajka, sól i przyprawę korzenną. Całość dokładnie wyrobić mikserem do połączenia składników ( powinno powstać gęste i lepiące ciasto). Przełożyć do czystej szklanej misy, nakryć ściereczką i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto w tym czasie pod wpływem niskiej temperatury bardzo zgęstnieje, do konsystencji tradycyjnego ciasta, nadającego się do rozwałkowania. Z ciasta tydzień przed świętami należy upiec trzy blaty piernikowe. Więcej szczegółów i dalsze instrukcje pojawią się za 5 tygodni :)
źródło przepisu
0 komentarze:
Prześlij komentarz