niedziela, 2 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką

2


Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree dyniowego, posypane słodką kruszonką. Jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Ciasto które może leżakować w lodówce przez całą noc podczas wyrastania. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Polecam

 Ciasto drożdżowe z dynią 

Zaczyn:
20 g  świeżych drożdży
40 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki orkiszowej

Ciasto:
zaczyn
350 g maki
50 g cukru pudru
mały cukier waniliowy
szczypta soli
50 g miękkiego masła
180 g puree dyniowego
2 łyżki mleka

Kruszonka: 
50 g mąki
25 g masła
25 g cukru

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka

Zaczyn: drożdże pokruszyć, dodać mleko. mąkę i cukier. Całość wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Dodać pozostałe składniki: puree, mleko, masło, zaczyn. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Uformować w kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny ( można wstawić do lodówki na całą noc ). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do małej keksówki, wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką ( wszystkie składniki przetrzeć przez palce, aż powstaną większe i mniejsze kawałki ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC bez termoobiegu i piec przez 30-40 minut. Gotowe wyjąć i przestudzić na kratce.


2 komentarze:

  1. Mmm, ten zapach... Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie piekę. Wygląda smakowicie, pachnie masełkiem i zaraz znajdzie się w prowiancie na popołudniowy wypad na działkę.

    OdpowiedzUsuń