wtorek, 12 maja 2015

Babka kokosowa

1


Babka nie wymaga dużego nakładu pracy i pieniędzy. Wygląda i smakuje wspaniale. Jest bardzo puszysta i wilgotna. Długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Nawet po trzech dniach smakuje jak dopiero co upieczona. Jest dosyć słodka więc można zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Wierzch babki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem i wiórkami kokosowymi. Każdemu zasmakuje a w szczególności miłośnikom kokosa. Polecam.

Babka kokosowa

Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego

Dużą formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W misie miksera umieścić masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Całość utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim cały czas ucierając. Następnie dodać naprzemiennie w kilku porcjach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i mleko kokosowe, cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Przelać do formy z kominem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec przez 60 minut lub dłużej do złotego koloru. Gotową przestudzić w formie przez 15 minut a następnie wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić. Wierzch dowolnie udekorować np. lukrem i wiórkami kokosowymi


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co kokosowe, Twoja babkę zjadłabym z przyjemnością
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń