środa, 20 maja 2015

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

1


Babka która kusi swoim wyglądem, smakiem i zapachem. Ciasto z dodatkiem ajerkoniaku jest wilgotne i aromatyczne. Krówki rozpuszczają się podczas pieczenia tworząc słodkie cętki. Cała babka oblana jest cienką warstwą polewy karmelowej, która nadaje jej pięknego połysku. Można również polać tylko jej wierzch z którego polewa sama spłynie po bokach tworząc ładny wzór. Polewy jest tak dużo, że na pewno zostanie niewykorzystana w całości. Babka wielokrotnie zagości na moim stole, nawet we Wielkanoc, tuż obok mazurka. Polecam. 

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Składniki:
200 g miękkiego masła
180 g drobnego cukru
5 jajek
280 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ajerkoniaku
150 g twardych krówek
1 łyżka mąki

Polewa:
100 g masła 
100 g brązowego cukru 
100 g śmietany kremówki 36%

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (przez 4 minuty). Dodać jajka, najlepiej jedno po drugim, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą oraz dodać ajerkoniak. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Krówki posiekać na drobno, wymieszać z łyżką mąki i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Dużą formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu. Piec przez 50-60 minut, do złotego koloru i suchego patyczka. Gotową wystudzić na kratce i udekorować polewą. W małym garnuszku umieścić masło, cukier i śmietanę. Całość podgrzać do rozpuszczenia i zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić i polać babkę. 


1 komentarz: