sobota, 2 maja 2015

Sernik tradycyjny

1


Przepis na ten sernik znalazłam na Moich Wypiekach i pochodzi ze starego dziadkowego zeszytu. Nie ma nic lepszego i cenniejszego niż stare rodzinne zapiski kulinarne. Uwielbiam takie tradycyjne ciasta więc nie miałam żadnej wątpliwości że przepis okaże się strzałem w dziesiątkę. I tak też stało się. Sernik jest przepyszny, ciężki i kruchy. Podczas pieczenia mocno rośnie a po wystudzeniu opada. Środek jest niższy a boki wyższe. Taki już jego urok. Do masy serowej można dodać różne orzechy i rodzynki. Polecam. 

Sernik tradycyjny

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu 
200 g miękkiego masła
250 g drobnego cukru
4 duże jajka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mały cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. W kilku porcjach dodać twaróg i ponownie zmiksować. Na sam koniec dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. W osobnej misie ubić białka na sztywną pianę i dodać je do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 60 minut do złotego koloru. Gotowy sernik studzić przez pierwsze 15 minut w zamkniętym piekarniku a następnie w lekko uchylonym. Wierzch sernika oprószyć cukrem pudrem. 

1 komentarz: