czwartek, 7 maja 2015

Waniliowe misie biszkoptowe

0


Proste i szybkie misie biszkoptowe o smaku waniliowym. Równo rosną i nie opadają. Można je dowolnie nadziewać po upieczeniu za pomocą szprycy lub tylki cukierniczej. Taki wypiek na pewno zasmakuje i spodoba się każdemu dziecku. Polecam.

Waniliowe misie biszkoptowe

Składniki:
130 g miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki mleka

W misie utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Dodać cukier i dalej miksować. Wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę. Na sam koniec dodać ekstrakt z wanilii i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Metalową formę z misiami (u mnie forma na 6 dużych misiów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec przez 15 minut lub dłużej do złotego koloru. Gotowe wystudzić na kratce a następnie posypać cukrem pudrem lub napełnić nadzieniem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz