piątek, 8 maja 2015

Migdałowy sernik z malinami

3


Kremowy sernik migdałowy z dużą ilością malin i płatków migdałowych. Kwaskowe owoce nadają mu świeżości. Można wykorzystać świeże lub mrożone. Jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy na świeżym powietrzu w gronie znajomych. Na pewno każdemu zasmakuje. Polecam. 

Migdałowy sernik z malinami

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
100 ml śmietany kremówki 36%
5 dużych jajek
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g malin
3/4 szklanki płatków migdałowych

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W małej miseczce wymieszać jajka z cukrem. Twaróg umieścić w misie miksera. Dodać do niego śmietanę, jajka z cukrem, ekstrakt z migdałów i przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Kwadratową blachę o wymiarach 25cm x 25cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do blachy i wyrównać. Na jej wierzchu poukładać maliny i rozsypać płatki malinowe. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec przez 75 minut. Gotowy sernik wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch sernika można posypać cukrem pudrem. 


3 komentarze:

  1. Aromat migdałowy jest niesamowity, maliny są przeprzeprzepyszne.. A sernik to geniusz sam w sobie. Taka kompilacja to musi być bomba! :)
    Z resztą nie dość że smak musi być okropnie smakowity.. To sam wygląd zachęca! Piękny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje z całego serca za tak miłe słowa :) Polecam wypróbować bo jest naprawdę bardzo dobry :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :)
    Uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń