Kremowy sernik migdałowy z dużą ilością malin i płatków migdałowych. Kwaskowe owoce nadają mu świeżości. Można wykorzystać świeże lub mrożone. Jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy na świeżym powietrzu w gronie znajomych. Na pewno każdemu zasmakuje. Polecam.
Migdałowy sernik z malinami
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
100 ml śmietany kremówki 36%
5 dużych jajek
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g malin
3/4 szklanki płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W małej miseczce wymieszać jajka z cukrem. Twaróg umieścić w misie miksera. Dodać do niego śmietanę, jajka z cukrem, ekstrakt z migdałów i przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Kwadratową blachę o wymiarach 25cm x 25cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do blachy i wyrównać. Na jej wierzchu poukładać maliny i rozsypać płatki malinowe. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec przez 75 minut. Gotowy sernik wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch sernika można posypać cukrem pudrem.
Aromat migdałowy jest niesamowity, maliny są przeprzeprzepyszne.. A sernik to geniusz sam w sobie. Taka kompilacja to musi być bomba! :)
OdpowiedzUsuńZ resztą nie dość że smak musi być okropnie smakowity.. To sam wygląd zachęca! Piękny wypiek :)
Dziękuje z całego serca za tak miłe słowa :) Polecam wypróbować bo jest naprawdę bardzo dobry :) Pozdrawiam
UsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :)