Sernik dla prawdziwych miłośników białej czekolady, której jest tu naprawdę bardzo dużo. Jest puszysty i kruchy. Można podać go ze świeżymi owocami sezonowymi lub ulubioną polewą. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Idealny na lato. Swoim wyglądem zachwyci wszystkich gości. Polecam.
Sernik na zimno z białą czekoladą
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
300 g białej czekolady
ziarenka z 1 laski wanilii
150 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
świeże truskawki
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. W misie umieścić zmielony twaróg, dodać do niego przestudzoną czekoladę i ziarenka z wanilii. Krótko zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do niej łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejną i ponownie wymieszać. Żelatynę połączyć z masą serową za pomocą łyżki lub miksera na najmniejszych obrotach. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gotowy sernik przełożyć na talerz i udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz