wtorek, 26 maja 2015

Sernik bardzo puszysty

1


Bardzo puszysty sernik oblany dużą ilością cytrynowego lukru. Wierzch udekorowany świeżymi borówkami amerykańskimi. Smakuje jak puszysta serowa pianka. Podczas pieczenia wysoko rośnie, a po wystudzeniu opada. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Niestety w lodówce musi odstać minimum 12 godzin aby stężał. Polecam. 

Sernik bardzo puszysty 

Składniki:
750 g twarogu półtłustego
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
50 g masła
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek
3/4 szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
6 białek

Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny 
świeże borówki amerykańskie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W dużej misie umieścić twaróg, masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, śmietanę oraz mleko. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę a następnie dodać do masy serowej i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150ºC bez termoobiegu przez 90 minut. Po tym czasie sernik studzić przez 15 minut w zamkniętym piekarniku a następnie w lekko uchylonym. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem polać lukrem powstałym po wymieszaniu cukru pudru i soku z cytryny. Udekorować świeżymi borówkami.



1 komentarz: