Złote bułeczki drożdżowe nadziane różowym rabarbarem, wymieszanym z konfiturą truskawkową. Wyglądają uroczo. Nie są pracochłonne ale ich przygotowanie zajmuje aż dwa dni. Pierwszego dnia, najlepiej wieczorem przygotowujemy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy drożdżówki, nadziewamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie są już gotowe do upieczenia. Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam.
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
5 jajek
350 g miękkiego masła
Dodatkowo:
2 szklanki rabarbaru
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 roztrzepane jajko
Pierwszego dnia należy przygotować ciasto. Suszone drożdże zalać łyżką ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i jajka. Całość wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrobić mikserem na gładkie i elastyczne ciasto (około 15 minut). Nie przerywając mieszania w kilku porcjach dodać masło i wyrobić dokładnie do połączenia. Ciasto będzie dosyć luźne i klejące, ale taka konsystencja jest odpowiednia. Misę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 90-120 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie pięścią uderzyć w środek wyrośniętego ciasta, ponownie nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, zagnieść w kulę i podzielić na 16 równych części. Każdą uformować w kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Kciukiem na środku każdej kulki wykonać głębokie wgniecenie. Rabarbar bez obierania umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm paski. Wymieszać z konfiturą truskawkową i przełożyć do każdego wgniecenia znajdującego się w cieście. Nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wierzch każdej bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC bez termoobiegu. Piec przez 20 minut na jasnobrązowy kolor. Gotowe wystudzić na kratce kuchennej.
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń