czwartek, 22 października 2015

Babeczki czekoladowe z kremem kawowym

1


Bardzo puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe, ozdobione delikatnym kremem śmietanowo-kawowym. Całość tworzy bardzo smaczny i lekki deser. Babeczki są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a nie ozdobione długo zachowują świeżość. Po ozdobieniu kremem, babeczki lepiej zjeść jeszcze tego samego dnia, gdyż krem ciemnieje, wysycha i brzydko wygląda. Ale to drobny szczegół i na pewno żadna babeczka nie dotrwa do tego czasu, ponieważ są zbyt dobre. Polecam bardzo serdecznie. 

Babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto:
140 g miękkiego masła
140 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady

Krem kawowy:
120 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g sera mascarpone
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Ciasto: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i kawę rozpuszczalną. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, krótko miksując po każdym dodanym. Do powstałej masy dodać suche składniki, mleko, roztopioną czekoladę i całość krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto równo przełożyć do metalowej blaszki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C bez termoobiegu i piec przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić na kratce. 

Krem kawowy: kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać ser mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera do powstania gęstego i jednolitego kremu. Na sam koniec dodać kawę rozpuszczalną i krótko wymieszać do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić wierzch każdej babeczki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posypać tartą czekoladą. 


1 komentarz: