Bardzo aromatyczne, wilgotne i puszyste. Z dodatkiem mielonego cynamonu i imbiru. Jabłka i orzechy sprawiają, że każdy kawałek ciasta chrupie między zębami. Ciasto przez kilka dni jest świeże i wilgotne. Idealnie na szare jesienne dni. Polecam.
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
Składniki:
6 jajek
240 g cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki ciepłej wody
150 g orzechów włoskich
3 jabłka
3 łyżki kaszy manny
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kaszą manną, mielonym cynamonem i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w kilku porcjach cukier i dalej ubić na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodać pojedynczo żółtka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Do masy wlać olej wymieszany z wodą i krótko wymieszać. Dodać przesiane składniki i całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec do masy dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę i posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C bez termoobiegu i piec przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz