Prosta i szybka babka. Jak przystało na każdą babkę piaskową jest bardzo sucha, krucha i sypka. Na pewno nie obejdzie się bez kilku filiżanek kawy lub herbaty. Przepis oczywiście znalazłam na moim ulubionym blogu. który prowadzi Dorota Świątkowska. Jak zapewnia sama autorka przepis jest niezawodny, co oczywiście potwierdzam. Takie ciasta ze starych rodzinnych przepisów smakują najlepiej. Polecam.
Marmurkowa babka piaskowa
Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Do masy przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz dodać ekstrakt z wanilii. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę a następnie przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać. Od powstałej masy odjąć kilka łyżek ciasta i wymieszać je z przesianym kakao. Małą prostokątną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, tworząc naprzemienne warstwy z jasnego i ciemnego ciasta. Następnie za pomocą widelca wykonać w cieście kilka zygzaków tak, aby warstwy lekko wymieszały się ze sobą i utworzyły fantazyjny wzór. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu i piec przez 60 minut. Gotową babkę wystudzić a następnie dowolnie udekorować.
Lubię takie babki :)
OdpowiedzUsuń