piątek, 30 października 2015

Babeczki sowy

2


Popularne babeczkowe sowy, udekorowane czekoladowymi ciasteczkami i drażetkami. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najwięcej pracy zajmie upieczenie babeczek. Najlepiej upiec za jednym razem większą ilość ulubionych babeczek czekoladowych a następnie udekorować je w różny sposób. Z braku czasu ja tak zrobiłam. Zresztą mam sprawdzony przepis z którego babeczki równo rosną i nie trzeba ścinać ich wierzchołków. A żeby babeczki wyglądały jak sowy, potrzebna jest płaska powierzchnia do której należy przymocować wszystkie elementy. Takie ciasteczkowe sowy spodobają się wszystkim dzieciom i można je przygotować na różne okazje, nie tylko na Halloween. Polecam.

Babeczki sowy

Ciasto:
140 g miękkiego masła
140 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
kilka czekoladowych ciastek typu Oreo
kilka czekoladowych drażetek typu M&M's
odrobina roztopionej czekolady

Ciasto: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i kawę rozpuszczalną. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, krótko miksując po każdym dodanym. Do powstałej masy dodać suche składniki, mleko, roztopioną czekoladę i całość krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto równo przełożyć do metalowej blaszki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić na kratce. 
Za pomocą noża lub nitki podzielić ciasteczka na dwie części: z kremem i bez kremu. Do części z kremem przymocować brązowe drażetki w taki sposób, aby utworzyły oczy. Część bez kremu delikatnie przeciąć nożem na pół. Za pomocą płynnej czekolady każdy element przykleić do powierzchni babeczek tak by powstały oczy, brwi i noski. Odstawić do czasu, aż czekolada zastygnie.

2 komentarze: