czwartek, 8 października 2015

Waniliowy jabłecznik z połówkami jabłek

2


Najprostszy jabłecznik jaki kiedykolwiek jadłam. Bez jajek i z dodatkiem serka waniliowego. Ciasto ma bardzo fajną konsystencję. Podczas wyrabiania nie klei się do rąk, ani nie kruszy. Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce co jest bardzo dużym ułatwieniem i można je przygotować w ekspresowym tempie. Dzięki jabłkom pokrojonym w połówki, jabłecznik  po upieczeniu wygląda jak małe kwadratowe poduszki. Polecam. 

Waniliowy jabłecznik z połówkami jabłek

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier wanilinowy
szczypta soli

Dodatkowo
6 jabłek
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obrać, pokroić na połówki, umieścić w dużej misie, zalać sokiem z cytryny i wodą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Do dużej misy przesiać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, sól, serek homogenizowany i miękkie masło. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na dwa równe prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm. Jedną część ciasta przełożyć na dno blachy, na cieście ułożyć połówki jabłek a następnie nakryć drugą częścią ciasta, lekko dociskając brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 40-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: