piątek, 30 października 2015

Babeczki diabełki

1


Kolejna propozycja na Halloween. Ty razem pod postacią czerwonego diabełka z rogami. Kiedy znalazłam w internecie zdjęcie i przepis na te babeczki, od razu wiedziałam, że muszę je przygotować. Nie ma w nich nic szczególnego i wyszukanego. Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto z dużą ilością kremu maślanego zabarwionego na czerwono. A jednak. Zdecydowanie najlepsza jest w nich ta czerwień. Bardzo żywa i wyrazista. Rzadko przygotowuje słodkości o tak intensywnych i żywych kolorach, dlatego te babeczki tak bardzo mnie zachwyciły. Do ciasta można dodać odrobinę sproszkowanego pieprzu cayen czyli chili, która jak wiadomo idealnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. Polecam.

Babeczki diabełki

Ciasto:
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
1/2 szklanki drobnego cukru
2 jajka

Krem: 
2 szklanki cukru pudru
5 łyżek miękkiego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik

Ciasto: do miseczki przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Gorącą wodę i kakao zmiksować w nowej misie, aby powstał gładki i jednolity krem. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i krótko wymieszać. W osobnej misie umieścić masło, drobny cukier, brązowy cukier a następnie utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Do powstałej masy dodać naprzemiennie w kilku porcjach przesianą mąkę i krem czekoladowy, miksując  krótko, tylko do połączenia składników. Metalową formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami, a następnie każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 20-25 minut. Gotowe wystudzić na kratce.

Krem: masło i cukier puder utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik. Całość krótko wymieszać do połączenia składników i uzyskania kremu o jednolitym kolorze. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować każdą babeczkę. Z masy cukrowej ulepić rogi i umieścić w kremie na każdej babeczce.  

1 komentarz: