Ciasto drożdżowe ze śliwkami i słodką kruszonką. Bardzo puszyste i wilgotne. Upieczone na dużej blaszce z której otrzymamy dużą porcję ciasta dla całej rodziny. Prawdziwa klasyka. Sezon śliwkowy nie może odbyć się bez tego wypieku. Jak zawsze do ciasta drożdżowego użyłam suchych drożdży. Bardzo je lubię ze względu na szybkość i łatwość w użyciu. Jeszcze nie zdarzyło się tak aby jakieś ciasto nie wyszło przy ich użyciu. Nie martwiąc się o zaczyn, świeżość i przydatność do spożycia. Tym bardziej, że nigdy nie wiadomo na jakie ciasto przyjdzie nam ochota w danym dniu. Według poniższego przepisu należy wcześniej przygotować zaczyn używając suchych drożdży, więc jest to pierwszy taki przepis z jakim się spotkałam. Zawsze warto próbować nowych rzeczy. Polecam bardzo serdecznie.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Zaczyn:
16 g suchych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cukru
Ciasto drożdżowe:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła roztopionego
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru
śliwki węgierki
Zaczyn: w dużej misie umieścić suche drożdże, letnie mleko, mąkę pszenną i cukier. Całość wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do podwojenia objętości.
Ciasto drożdżowe: do misy z wyrośniętym zaczynem dodać resztę składników: letnie mleko, cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę pszenną, roztopione masło, sól, jajko i żółtko. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do nowej misy, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę pszenną, zimne masło i cukier umieścić w misce i rozcierając między palcami wyrobić kruszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub ósemki. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć na blachę. Na jego powierzchni ułożyć śliwki (rozciętą częścią do góry a skórą do dołu), posypać kruszonką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C bez termoobiegu i piec na złoto przez 45 minut. Gotowe wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Można posypać cukrem pudrem.
Drożdżówka ze śliwkami to jesienne marzenie każdego łasucha :)
OdpowiedzUsuń