Kremowy sernik z powidłami śliwkowymi, na delikatnym kruchym cieście. Masa serowa zawiera dużą ilość mleka skondensowanego, dzięki któremu sernik smakuje wybornie. Jesienią do sernika można wykorzystać puree ze śliwek lub dyni. Natomiast wiosną sernik może znaleźć się na świątecznym stole, tuż obok tradycyjnego mazurka z masą kajmakową na kruchym cieście. Smakiem oba wypieki są bardzo podobne do siebie. Desernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu a co najważniejsze jest przepyszny. Do tego sernika wykorzystałam powidła śliwkowe rozrzedzone odrobiną wody, jednak według oryginalnego przepisu sernik pieczemy z datkiem puree śliwkowego, więc poniżej podaje właśnie ten przepis.
Desernik ze śliwkami na kruchym cieście
Mus śliwkowy:
250 g wypestkowanych śliwek
3 łyżki brązowego cukru muscavado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki cukru
170 g zimnego masła
5 łyżek zimnej wody
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu
250 g sera mascarpone
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g słodzonego mleka skondensowanego
kilka łyżek rzadkich powideł śliwkowych
Mus śliwkowy: wypestkowane śliwki pokroić na małe kawałki i razem z cukrem podsmażyć na patelni przez 3 minuty, aż zmiękną i powstanie gęsty syrop. Całość przełożyć do malaksera/blendera i zmiksować na gładkie puree. Przelać do miseczki i wystudzić.
Kruche ciasto: do misy przesiać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać sól, cukier, wodę i zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równo wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 35 minut.
Masa serowa: w misie umieścić ser mascarpone, twaróg, jajka i krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i przelać na upieczony kruchy spód. Za pomocą łyżeczki na powierzchni masy serowej ułożyć kleksy z puree śliwkowego. Następnie zanurzając wykałaczkę w masie serowej i w puree wykonać kilka ósemek tworząc w ten sposób fantazyjne wzory. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu i piec przez 30 minut. Po tym czasie wierzch sernika powinien być sprężysty i lekko zrumieniony. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin. Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz