czwartek, 29 października 2015

Babeczki nietoperze

1


W internecie można znaleźć wiele pomysłów i inspiracji na to jak udekorować babeczki. Wykorzystanie czekoladowych ciasteczek jest chyba najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem. Czekoladowe ciasto idealnie komponuje się z kremem o smaku ciasteczek Oreo. Nie ważne z jakiego przepisu powstaną babeczki. Najważniejsze jest to co znajdzie się na ich górze, czyli w jaki sposób zostaną udekorowane. Taki wypiek na pewno spodoba się dzieciom. Polecam. 

Babeczki nietoperze 

Ciasto:
140 g miękkiego masła
140 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady

Krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru 
250 g sera mascarpone
kilka pokruszonych ciasteczek Oreo

Dodatkowo:
kilka ciasteczek Oreo
cukrowe oczy

Ciasto: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i kawę rozpuszczalną. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, krótko miksując po każdym dodanym. Do powstałej masy dodać suche składniki, mleko, roztopioną czekoladę i całość krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto równo przełożyć do metalowej blaszki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić na kratce. 

Krem: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać ser mascarpone i zmiksować do powstania gęstego i jednolitego kremu. Dodać kilka pokruszonych ciastek i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować nim każdą babeczkę. Przed podaniem na kremie umieścić ciasteczkowe nietoperze. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Ciasteczko podzielić na dwie części, z kremem i bez kremu. Część bez kremu ostrożnie przeciąć nożem na pół. Oba kawałki przykleić do ciastka z kremem w taki sposób, aby utworzyły skrzydła. Z resztek jakie nam zostaną (ciasteczka bardzo się kruszą) wybrać trójkątne kawałki i przykleić je tak, aby utworzyły uszy. Na koniec na gładkiej stronie ciastka przykleić oczy - za pomocą kremu, czekolady lub kleju spożywczego. Odstawić na kilka minut, aby oczy dobrze przywarły.  

1 komentarz: